Aşkın Yücel Seçkin Soru Önerileri

Soru Önerileri

“Soru Önerileri” serisi hakkında:

Felsefenin başlangıcından -en azından “felsefe” sözcüğünün ilk ortaya çıkışından- başka bir deyişle “felsefenin doğum yeri” olarak genel kabul gören Antik Yunan’dan günümüze kadar oluşturulmuş eserlerin tamamı düşünüldüğünde devasa bir okyanusun içinde kaybolma hissi olağandır. Bu okyanusun içinden rastgele ya da herhangi bir karşılaşma sonucunda tanışılan düşünürler ve onların eserlerini incelemek de bu okyanusta bir ada bulmak gibi düşünülebilir. Bazı durumlarda bu ada öyle büyük gelir ki sanki dünyanın tamamı o adadan ibaret gibidir; sonra adanın kıyısından yeniden engin okyanus kendini gösterir. Bazı durumlardaysa böyle bir ada bulunmaz; sanki bir tekneyle oradan oraya sürükleniyor gibi olunabilir: düşünürden düşünüre, bir eserden başka bir esere… Belirli bir doktrin altında çalışılmıyorsa, tamamen antik limana sığınılmamışsa ya da felsefe yerine sadece felsefe tarihi incelenir hale gelinmemişse; bu kaybolma, sürüklenme ya da bir süreliğine dünyanın tamamı sanılan adanın küçüklüğü ya da okyanusun devasa oluşu karşısındaki hayal kırıklığı hissi ancak felsefe metinleri incelenirken belirli bir felsefe tarihi okumasının onlara eşlik etmesiyle karşılanabilir. Belirli bir felsefe tarihi okuması kadar bir soru ortaya koymak da başka bir deyişle bir pencere açmak, bir öneri oluşturmak da bir o kadar önemlidir; zira anahtar işlevi gören bu soru olmaksızın felsefe tarihi okumasının kapısı içeriden kilitlidir denilebilir.

Soru önerileri başlıklı bu seri de her tekil çalışmada bir soru önerisi ortaya koymaya çalışır. 

MAKALELER:

  • Soru Önerileri – 1:  “Hegel Diyalektiğinde Olumsuzlama Vurgusuna Karşılık Pozitif Varoluşu Savunmaları Bakımından Marx-Engels ve Nietzsche Nasıl İncelenebilir?”, Eğitim Bilim Toplum , 21 (83), 186-200.
  • Soru Önerileri – 2: “Soru önerileri – 2: Cogito Reformülasyonları: Bachelard ve Sartre”, Felsefelogos81 (2023/2), 87-100.
  • Soru Önerileri – 3: “Soru önerileri – 3: Feragat bağlamında Kant ve Nietzsche”, Felsefelogos82 (2024/1), 301-309.